Menu


Pollenallergi hösnuva

allergisk mot pollenAllergisk mot pollen?

Pollenallergi, eller hösnuva, även känd som allergisk rinit, är ett vanligt tillstånd som visar tecken och symtom som liknar en förkylning med nysningar, rinnande näsa och tryck mot bihålorna.

Hösnuva orsakas av en allergisk reaktion på luftburna substanser såsom pollen, till skillnad från en förkylning som orsakas av ett virus. Den tid på året då du får hösnuva beror på vilka luftburna ämnen du är allergisk mot.

Trots sitt namn, betyder hösnuva inte att personen är allergisk mot hö och har feber. Hö är nästan aldrig ett allergen, och hösnuva orsakar inte feber.

Även om pollenallergi, hösnuva och allergisk rinit har samma betydelse, brukar de flesta använda termerna pollenalelrgi eller hösnuva. Allergisk rinit kan dock även inkludera allergiska reaktioner av andra luftburna partiklar som dammkvalster eller sällskapsdjur som påverkar näsan, och kanske ögon och bihålor.

För de flesta människor är symptomen lindriga och når sällan till den punkt att de beslutar sig för att uppsöka läkare. För några kan symtomen vara så svåra och ihållande att de inte kan utföra sina dagliga arbetsuppgifter hemma, på jobbet eller i skolan ordentligt. Dessa människor behöver en ordentlig behandling. Behandlingar kan inte bli av med symptomen helt och hållet, men de brukar minska dem och göra det lättare att klara av vardagen under de jobbiga perioderna.

I likhet med andra allergier, symptomen är ett resultat av ditt immunförsvar mistar ett ofarligt ämne mot ett skadlig. Kroppen frigör då kemikalier som orsakar symptomen.

Det uppskattas att cirka 20% av befolkningen i Västeuropa och Nordamerika lider av någon grad av hösnuva. Även om hösnuva kan börja påverka människor i alla åldrar, utvecklas den i allmänhet under barndomen eller tidig vuxen ålder. Majoriteten av de drabbade får lindrigare symtom desto äldre de blir.

Vilka är symtomen på Pollenallergi?

Symtom på hösnuva kan börja vid olika tidpunkter på året, det beror på vad ämnet patienten är allergisk mot.

Vanliga symtom är:

Svåra symtom kan vara:

Ibland hösnuva symtom kan leda till:

Personer med astma kan finna att när hösnuva symtom uppstår sina väsande och episoder av andnöd blir svårare. Ett stort antal människor har bara astmasymtom när de har hösnuva.

Behandling av pollenallergi

Det finns ett brett spektrum av receptfria och receptbelagda läkemedel för behandling av hösnuva. Vissa patienter kan uppleva att en kombination av två eller tre läkemedel fungerar mycket bättre än bara en.

Det är viktigt för föräldrar att komma ihåg att vissa mediciner är bara för vuxna. Om du är osäker, tala med en kvalificerad apotekare, eller fråga din läkare.

Nässpray – Antihistamin spray eller tabletter – dessa är oftast receptfria. Medicineringen stoppar frisättningen av den kemiska histamin. De brukar effektivt lindra symptomen av rinnande näsa, klåda och nysningar. Nyare antihistaminer är mindre benägna att orsaka dåsighet än äldre – men äldre är lika effektiva. Exempel på receptfria antihistaminer inkluderar loratadin (Clarityn, Alavert) och cetirizin (Zyrtec). Exempel på receptbelagda antihistaminer inkluderar fexofenadin (Allegra) och nässprayen azelastin (Astelin).

Ögondroppar – dessa minskar klåda och svullnad i ögonen och används vanligen tillsammans med andra läkemedel. Ögondroppar innehållande används kromoglykat vanligen.

Nasala kortikosteroider – Dessa sprayer behandlar den inflammation som orsakas av hösnuva och är en säker och mycket effektiv långtidsbehandling. Exempel på flutikason (Flonase), flutikason (Veramyst), mometason (Nasonex) och beklometason (Beconase). De flesta patienter kan få vänta ungefär en vecka innan upplever några större fördelar. Vissa patienter kan märka en obehaglig lukt eller smak, och har näsa irritation.

Orala kortikosteroider – för mycket allvarliga symptom hösnuva kan läkaren ordinera prednison i tablettform. De bör förskrivas endast för kortvarig användning, på grund av deras långsiktiga länk till grå starr, muskelsvaghet och benskörhet.

Desensibilisering behandling (immunterapi) –  Ökande mängder av allergenet införes i patienten. Denna behandling görs endast i mycket specialiserade centra för patienter med svåra symtom.

Alternativa terapier – vissa alternativa terapier hävdar att behandla hösnuva effektivt.