Menu


Proteiner i annat än mat

Proteiner som orsakar allergi

Latex

Latexallergi är en medicinsk term som omfattar en rad allergiska reaktioner mot naturligt gummilatex. Latex är naturgummi som utvinns ur saften från gummiträdet, Hevea brasiliensis. Beroende på vilka kemikalier som tillsätts och sättet att vulkanisera får naturgummit olika egenskaper. Graden av vulkanisering påverkar risken för latexallergi. Det är rester av proteiner i latexprodukterna som framkallar allergin.

Latex kan utlösa en allergisk reaktion. Förekomsten av latexallergi i den allmänna befolkningen tros vara mindre än en procent. I ett sjukhusstudie, med 800 kirurgiska patienter, rapporterade 0,125 procent känslighet mot latex. Värt att notera är att känsligheten hos vårdpersonal var högre, mellan sju och tio procent. Forskare tillskriver denna högre nivå till den exponering av latex som vårdpersonalen får i områden med betydande luftburna latexallergener som operationssalar, intensiv-vård enheter och dentala sviter. Dessa latex-rika miljöer kan sensibilisera vårdpersonal som regelbundet andas in allergena proteiner.

Den vanligaste reaktionen på latex är en allergisk kontaktdermatit, en fördröjd överkänslighetsreaktion uppträder som torra skador och områden. Denna reaktion varar vanligtvis 48 till 96 timmar. Svettning eller gnugga området under handsken förvärrar skadorna och kan leda till sår. Anafylaktiska reaktioner inträffar oftast hos känsliga patienter som har exponerats för kirurgens latexhandskar under bukkirurgi, men exponering vid slemhinnor, till exempel vid tandvård kan också producera reaktioner.

Latex och banan känslighet kan korsreagera, dessutom kan patienter med latexallergi också uppleva känslighet för avokado, kiwi och kastanj. Dessa patienter har ofta perioral klåda och lokal urtikaria. Bara ibland har dessa livsmedel inducerade allergier inducerade systemiska reaktioner. Forskare misstänker att korsreaktivitet av latex med banan, avokado, kiwi och kastanj beror latexproteiner är strukturellt homologa med vissa vegetabiliska proteiner.
Toxiner interagerar med proteiner

Giftsumak och giftek

En annan icke-livsmedel protein reaktion, urushiol-inducerad kontaktdermatit, kommer efter kontakt med är giftek eller giftsumak. Urushiol, vilket inte självt är ett protein, verkar som en hapten och kemiskt reagerar med, binder till, och ändrar formen av integrerade membranproteiner på exponerade hudceller. Immunförsvaret känner inte de drabbade cellerna som normala delar av kroppen och orsaka en T-cell-medierad immunsvar. Av dessa giftiga växter, är sumak mest virulenta. Den resulterande dermatologiska svar på reaktionen mellan urushiol och membranproteiner inkluderar rodnad, svullnad, blåsor, blåsor, blåsor och ränder.