Menu


Mat och livsmedel

Allergisk pga mat

jordnötter allergi

Allergi mot jordnötter

En av de vanligaste födoämnesallergier är en känslighet för jordnötter. Allergi för jordnötter kan vara extremt svår, men kan ibland försvinna i tidig ålder. Trädnötter, inklusive pekannötter, pistagenötter, pinjenötter och valnötter, är en annan vanlig allergen. Drabbade kan vara känsliga för en eller flera, nötter. Även frön, inbegripet sesamfrön och vallmofrön, innehåller oljor där proteinet är närvarande, vilket kan framkalla en allergisk reaktion.

Äggallergi påverkar mellan ett till två procent av alla barn men har vuxit bort för ungefär två tredjedelar av barnen vid fem års ålder. Känsligheten är oftast att proteiner i vita snarare än äggulan.

Mjölk från kor, getter eller får, är ett annat vanligt allergiframkallande livsmedel och många av de drabbade kan inte heller tolerera mejeriprodukter såsom ost. Laktosintolerans, en gemensam reaktion på mjölk, är i själva verket inte en form av allergi. En liten del av barn med mjölkallergi, ungefär tio procent, kommer att ha en reaktion på nötkött. Nötkött innehåller en liten mängd protein som är närvarande i komjölk.

Annan typ av mat som innehåller allergena proteiner innefattar soja, vete, majs, fisk, skaldjur, frukt, grönsaker, kryddor, syntetiska och naturliga färger, kyckling och kemiska tillsatser.