Menu


Medicin

Läkemedel mot allergi

Mot våren kommer inte bara sol och bad, utan även olika typer av allergier som till exempel pollenallergi. Har man pollenallergi är allergimediciner ofta ett måste för att lindra symptomen.

Nuförtiden finns det många olika typer av effektiva allergitabletter och allergimediciner som kan hjälpa dig på traven. De receptfria allergitabletterna kan köpas på apotek eller online och fungerar för de allra flesta.

Vid mer allvarliga pollenallergier krävs ofta mer avancerade behandlingar, till exempel hyposensivitisering. Det kan också krävas starkare receptbelagda mediciner.

Det är individuellt hur man svarar på olika mediciner. Man kan testa sig fram och se vad som fungerar bäst, men tänk på att en behandling som inte avbryts fungerar bäst.

Förebyggande åtgärder

Du bör i första hand anpassa din livsstil så att du i möjligaste mån undviker det allergiframkallande ämnet. Du kan exempelvis låta bli att hänga ut kläder under pollensäsongen eller hålla fönster stängda hemma.

Tabletter

Antihistamin i tablettform är den allergimedicin som normalt ordineras om du har lindrigare allergisymtom i näsa, ögon och svalg. Om besvären är lite värre kan antihistaminer kombineras med kortisonspray och ögondroppar.

Kortisonspray

Kortisonspray är den allergimedicin som normalt ordineras vid allergisymtom. Denna typ av allergimedicin rekommenderas ofta när allergin är lite besvärligare med till exempel nästäppa. Kortisonsprayer har funnits på marknaden i många år och uppfattas idag som ett vältolererat alternativ. Kortisonsprayer är inflammationsdämpande och verkar genom att hämma den inflammationen som uppstår vi allergi.