Menu


Kvalsterallergi

Allergi mot kvalster

kvalsterallergi

Kvalster kan orsaka allergi

Kvalsterallergi är en åkomma som orsakas av kvalster. I Sverige är det främst s.k. huskvalster, även kallade sängkvalster, som ligger bakom. Det är den vanligaste orsaken till allergi från husdamm. De tillhör familjen av spindeldjur som även inkluderar spindlar och fästingar. Dammkvalster är härdiga varelser som lever och förökar sig lätt i varma, fuktiga platser. De föredrar höga temperaturer och en relativt hög luftfuktighet av 75 procent till 80 procent. De dör när luftfuktigheten sjunker under 40 procent till 50 procent. De finns vanligtvis inte i torra klimat.

Även husdjursallergier kan vara dold kvalsterallergi, där kvalster som lever i pälsen på hundar eller katter kan vara den bakomliggande källan.

Höga nivåer av exponering för dammkvalster är en viktig faktor i utvecklingen av astma hos barn. Människor som är allergiska mot dammkvalster reagerar proteiner inom de organ och avföring från kvalster. Dessa partiklar finns främst i kuddar, madrasser, mattor och stoppade möbler. De flyger runt i luften när någon dammsuger, går på en matta eller rör om sängkläder.

Dammkvalster-allergiker som inandas dessa partiklar upplever ofta allergiska symptom. Det kan finnas så många som 19.000 dammkvalster i ett gram damm, men vanligtvis lever mellan 100-500 kvalster i varje gram. Varje kvalster producerar ca 10 till 20 avfallspartiklar per dag och de lever i cirka 30 dagar. Äggläggande honor kan lägga 25 till 30 nya kvalster till befolkningen under sin livstid.

Kvalster äter partiklar av hud och mjäll, så de trivs på platser där det finns människor och djur. Dammkvalster biter inte, kan inte sprida sjukdomar och vanligtvis inte bor på människor. De är skadliga endast för personer som blir allergiska mot dem. Medan vanliga hushåll insektsmedel har ingen effekddt på dammkvalster, det finns sätt att minska exponeringen mot dammkvalster i hemmet.

Kvalster är vanligast i södra och västra Sverige där utomhusluften är fuktig, men allt fler hus med dålig ventilation och hög luftfuktighet gör att de börjar sprida sig mer och mer i hela landet. Mängden kvalster i bostäder är i regel störst under sensommaren och hösten.

Motverka kvalster

Tvätta lakan, kuddar och filtar i mycket hett vatten. Tvätta lakan och filtar åtminstone varannan vecka. Tvätta din kudde varje vecka eller sätt ett allergenskydd på den och tvätta en gång per år. Ditt örngott går över dammkvalster lock. Ställ in tvättmaskinen till det varmaste gradantalet. För tyger som inte kan tvättas i varmt vatten, bara lägg det i frysen i 24-48 timmar för att döda dammkvalster.

Använd Syntetmaterial: Byt fjäder och dunkuddar mot de som har syntetiska fyllningar. Ersätt yllefiltar med nylon. Och glöm inte barnens uppstoppade djur. Se till att få tvättbara mjukisdjur i framtiden.

Minska temperatur och fuktighet: Dammkvalster älskar varma, fuktiga förhållanden, över 21 grader och hög luftfuktighet.

Rengör varje vecka: veckan örngott, lakan, och under filtar och dammsuga sängbotten och runt täckta madrass.

Rena golv: Använd en fuktig mopp eller trasa för att avlägsna damm. Använd aldrig en torr trasa eller borste, eftersom detta bara rör upp kvalsterallergener. Ta bort mattor och installera laminatgolv, trä, kakel, linoleum eller vinyl golv.

Frysning och solljus dödar kvalster, men tar inte bort deras rester.

Barns mjuka tygleksaker: Regelbundet placera mjuka leksaker i frysen i 24 timmar innan du tvättar dem, eller tvätta dem i varmt vatten. Ta bort dem, eller åtminstone minska antalet sådana på sängar.

Luftrenare: Även om det är bättre att stoppa dammkvalster vid källan, vilket minskar dammhalt i luften är en bra sekundär åtgärd. Några skadedjursbekämpning företag säljer luftrenare för att eliminera livsmedel källan till dammkvalster. Samma ozon som oxiderar de dammkvalster är dåligt för din hälsa. Luftrenare som använder HEPA-filtrering är mer effektiva och säkra att använda. Olika typer av luftrenare kan fästas till den centrala luft tillbaka för att minska irriterande. De flesta filter bort 50 till 70 procent av materialet.