Menu


Hund & kattallergi

Allergisk mot päls

allergi hund

Allergisk mot katt

Att ha en pälsallergi kan vara jobbigt. Alla älskar vi väl katter och hundar? Antagligen inte dock, om de gör att du börjar hosta och få kliande ögon. Om du vill ha ett husdjur själv, då detta kan vara ännu värre och det betyder att du inte kan krama din lilla krabat och att ett husdjur som är tänkt att ge dig något annat än lycka faktiskt skadar din hälsa och gör dig mår dåligt.

Så vad som orsakar detta problem? Hur kan du hantera det och ändå njuta av en relation med din hund eller katt? Och finns det ett botemedel? Här kommer vi att titta på de svar på alla dessa frågor.

Vad orsakar pälsallergi?

Att förstå hur till exempel en kattallergi fungerar, kan hjälpa dig att undvika problem med det och att bättre förstå dina alternativ.

Så vad är det som orsakar något så oskyldigt som kattpäls att irritera dig på detta sätt? Svaret är att det faktiskt är ett resultat av ditt immunförsvar gör ett misstag. Vad händer här är att, av skäl som för närvarande inte förstått, har din kropp felaktigt identifierat päls och hår som ett gift. Med andra ord menas att det är giftigt och farligt även om det är ofarligt, och som ett resultat börjar att försöka utrota det upplevda hotet genom allergisk reaktion som kommer att se din kropp sväller upp och börjar svettas ymnigt, börja kämpa med andas etc. Tyvärr betyder det att dina ögon riva upp och du börjar pipande andning när du kommer nära människans bästa vän. Allergi mot katt eller allergi mot hund är ett riktigt otyg.

Behandling allergi mot katt

Vad skulle vara bra förstås skulle vara ett botemedel mot detta problem som kan hindra kroppen från att göra detta. Väl lyckligtvis för vissa finns det ett botemedel som kan vara framgångsrika och detta kallas immunterapi som fungerar på samma sätt som en immunisering mot en sjukdom. Det som sker är att du är injiceras med mycket små mängder av denna allergen – inte tillräckligt för att utlösa din allergiska reaktion. Detta innebär då att din kropp inte kommer att ha den allergiska reaktionen eftersom det inte kommer att registrera ämnet som ett hot. Därifrån vad som kommer att hända är att specialisten gradvis öka mängden allergen som de injicera i blodet mer och mer tills du får hela doser av det och kroppen fortfarande inte reagerar. Vad du gör sedan gradvis införa allergenet, i detta fall päls, till kroppen så att det blir i under radarn och så att kroppen börjar inse att detta inte är ett hot.

Tyvärr fungerar detta inte för alla och det finns en chans i vissa fall utlösa en allergisk reaktion under processen. Om du rådgöra med en specialist så de kommer att kunna berätta för dig om du är benägna att svara på behandlingen och då kommer du att kunna fatta ett välgrundat beslut. En annan sak som kan skjuta vissa människor är det faktum att immunterapi kan vara dyrt, och eftersom problemet är vanligtvis inte livshotande innebär detta att de ofta kommer att välja att bara leva med problemet.

Andra alternativ

Att ha ett husdjur är inte helt uteslutet för de med allergier. Även om inget husdjur är helt allergenfri, utlöser många hund och kattraser allergiska reaktioner mycket mindre ofta. Den som är allergisk kan undersöka möjligheten att skaffa en nakenkatt eller sibirisk katt. Hundar med färre allergiska reaktioner inkluderar portugisiska vattenhundar, pudlar och Yorkshire terrier. Andra husdjur som sköldpaddor, ödlor och fiskar kan vara ett alternativ.