Menu


Andra besvär

Vanliga problem

Acne

Om du är en tonåring, är risken ganska stor att du har någon form av acne. Nästan 8 av 10 tonåringar har akne, samt även många vuxna.

Akne är så pass vanligt att det betraktas som en normal del av puberteten. Den vetskapen gör det dock inte lättare när man ser sig själv i spegeln och ser att man har en stor finne i ansiktet. Så vad är akne, och vad kan du göra åt det?

Acne är ett tillstånd i huden som visar upp som olika typer av knölar. Dessa knölar kan vara pormaskar, finnar, eller cystor. Tonåringar får akne på grund av de hormonella förändringar som kommer med puberteten. Om dina föräldrar hade acne som tonåringar, är det mer troligt att du kommer också. Den goda nyheten är att, för de flesta akne går bort nästan helt när de har lämnat tonåren. Läs mer om acne på Behandlig av acne. Där kan du läsa mer om vad som orsakar finnar och vad du kan göra åt det.

Mycket svett

Överdriven svettning är ett vanligt problem, särskilt på handflator, i armhålor och fötter. Det kan vara påfrestande och kan ha en stor inverkan på ditt liv. I vissa fall undviker drabbade människor social kontakt med andra på grund av pinsamhet kring problemet. Det går oftast att behandla.

Normal svettning hjälper till att hålla kroppstemperaturen konstant i varmt väder, under feber, eller när du tränar. Överdriven svettning (hyperhidros) innebär att du svettas mer än normalt. Även när du inte är varm, ängslig eller utövar, gör du en hel del svett. På Svettas Mycket kan du få råd och tips om hur du bekämpar detta problem.